divendres, 7 de desembre de 2012

Recursos fusterians

Com molts de vosaltres ja deveu saber, aquest és un any multiefemèride a l'entorn de la figura de Joan Fuster: fa 90 anys del seu naixement, en fa 20 de la seva mort i 50 de la publicació de títols tan essencials en la seva trajectòria (i per a la seva posterior influència que arriba fins avui mateix i que seguirà perdurant) com Nosaltres els valencians, Qüestió de noms o El País Valenciano. De fet, el 21 de juny d'enguany ja vam commemorar els vint anys del decés del Voltaire (o Montaigne, o Erasme o...) de Sueca amb els companys del Casal l'Esquerda, amb lectura pública del Nosaltres els valencians inclosa.
Es miri per on es miri, la influència de Fuster en la nostra societat ha estat i segueix sent immensa: les seves 15.000 pàgines escrites inclouen poesia, anàlisi cultural, històric i polític, i circulen entre versos, aforismes, articles a diaris i revistes o aprofundits volums d'assaig intel·lectual. Fuster és, probablement, l'assagista més important de les lletres catalanes del segle XX.
Postulant la seva aguda mirada des de l'humanisme i el racionalisme crític, amb el distanciament irònic com a marca personal indefugible, Fuster va decidir-se a sacsejar un país somnolent, fruit d'una tasca entesa sempre com el compromís de l'intel·lectual amb el seu entorn més immediat.
Per això, i per moltes altres coses, aprofitant aquest 2012 tant fusterià, us deixo una selecció de recursos per tal que, aquells qui vulguin, el coneguin o el rellegeixin.

No cal ni dir que això es pot anar actualitzant/engruixint si hi trobeu qualsevol oblit clamorós o recurs susceptible de ser inclòs en una antologia fusteriana. O sigui que aquesta és una entrada en construcció.


Pàgines dedicades a Joan Fuster:


Textos de Fuster a internet:

Biblioteca Joan Fuster de textos electrònics (Grup de Noves Tecnologies aplicades a l'Educació de la Universitat Jaume I i de l'Associació Cultural Aire Fresc).
Nosaltres els valencians (web Antiblavers.org)

Aforismes (reculls):

Entrada de Joan Fuster a Viquidites
Vídeo amb aforismes de Fuster
Recull a La Granja

Crítiques, notícies i textos sobre Fuster:

- Sobre Nosaltres els valencians
- Sobre Qüestió de noms:
"Qüestió de noms": 50 anys i Sant Tornem-hi (Josep Bargalló)

- Sobre Causar-se d'esperar:
Entrada al blog d'Enric Balaguer

- Sobre L'home mesura de totes les coses:
Ressenya a Visat

Vídeos de/sobre Joan Fuster:

Documental Ser Joan Fuster
Discurs de Joan Fuster a l'Aplec de Castelló del 25-4-1982.
Entrevista de Montserrat Roig a Joan Fuster. Parts I, II i III
Joan Fuster i la construcció nacional, conferència a càrrec de Toni Rico i Jordi Muñoz.


Bibliografia:

Selecció bibliogràfica a càrrec de Josep Ballester.

(Imatge bonrotllo.cat)