dimecres, 30 de maig del 2007

Anàlisi (personal) de les eleccions als Països Catalans

Els resultats del passat cap de setmana de les diferents convocatòries electorals de les viles dels Països Catalans ens ofereixen un panorama amb algunes coses prou significatives a comentar:
  • Victòria de l'abstenció en tots els territoris excepte en la Franja de Ponent.
  • Espectaculars i encoratjadors resultats de les Candidatures d'Unitat Popular, que tripliquen vots i regidors, aconseguint representació allà on no en tenien i consolidant-se allà on ja eren presents, significativament a Vilafranca del Penedès.
  • Ascens del populisme xenòfob que amb el discurs alarmista sobre la immigració econòmica del Tercer Món, en especial la del nord d'Àfrica, obre significatius forats a Vic i el Vendrell (PxC) i Badalona (PP).
  • Primera patacada de Ciudadanos que se les prometia molt felices i només ha aconseguit 13 regidors, cinc dels quals en un poble de les Terres de Lleida, previ intercanvi de sigles (el mateix alcalde del PP ho és ara per C's amb els mateixos regidors però amb menys vots).
  • Descens de l'esquerra oficial al Principat i al País Valencià i fracàs absolut de les candidatures de les plataformes progressites-nacionalistes que no aconsegueixen movilitzar l'electorat ni a les Illes ni al País Valencià.
  • Llums i ombres al Vallès Oriental (aviat sabreu per què).

En properes actualitzacions, que, espero, es produeixin més sovint, aniré desgranant aquests punts, sense oblidar, això sí, les vicissituds de la política paretana, ara amb resultats a la mà.

2 comentaris:

xell ha dit...

Veus com de tant en tant, molt de tant en tant, llegeixo el que fas.
Intentaré seguir el detalls dels punts d'aquest l'anàlis de les eleccions. Petons.

Anònim ha dit...

Felicitats pel blog!
Naturalment jo no segueixo la política de tan a prop com ho fas tu, però pel que fa a això del "populisme xenòfob", hi estic totalment d'acord. Individus com el de Vic són perillosíssims perquè són capaços de ficar-se a la butxaca al respectable amb arguments d'allò més convincents (sé positivament que amb més d'un ja ho han aconseguit).
Si la història ens ha ensenyat quelcom, és que el desencís polític és terreny abonat per a Berlusconis i subjectes similars.

Txeles