dijous, 13 de febrer del 2014

Geografies del Vallès: mapa dels bombardejos feixistes de 1938-1939 al Vallès Oriental [En construcció]

Aquest és un any d'efemèride rodona: enguany comptem 75 anys des de la finalització de la guerra civil i, en el cas de la nostra comarca (i de moltes altres dels Països Catalans) també de cruents bombardejos que van sembrar destrosses i mort a moltes de les nostres viles.
Per això he decidit d'agrupar en un mapa les poblacions del Vallès Oriental que foren bombardejades, el dia en què això succeí i el balanç de víctimes mortals. Com que tan sols és una simple aproximació visual, he adjuntat, agrupant-los, alguns recursos documentals per tal d'aprofundir (qui vulgui i quan es pugui) en cada un dels casos.

Allò ideal seria, d'una banda, que qui pogués hi col·laborés esmenant, suggerint o advertint de tot allò que calgui sobre el mapa vallesà. No cal dir que, només, és un punt de partida. D'altra banda, i prenent aquest punt de partida, seria magnífic aconseguir la visualització completa de les poblacions bombardejades dels Països Catalans, per fer-nos una idea (visual, simbòlica, intuïtiva) del que va suposar la guerra aèria al nostre país (al sud de l'Albera). No cal dir que, a dia d'avui, la qüestió està prou treballada i amb prou competència per poder dur-ho a terme. Un exemple d'això que dic és la pàgina dedicada a salvar els noms de les víctimes dels bombardejos de l'oblit, oberta a la inclusió de totes aquelles que hi manquen.

Així doncs, aquesta és el mapa, el qual, reitero, està obert per a tothom:

5 comentaris:

Anònim ha dit...

¿Quiénes eran fascistas? Los de Franco? Eso es como decir que los otros eran todos Rojos. Con Franco estaban los monárquicos (incluidos los requetés), los tradicionalistas, católicos, terratenientes, iglesia y fascistas, sí. El partido falangista tenía 1.200 afiliados cuando empezó la guerra civil. Al final tenía más de medio millón. A la camisa azul se le llamaba "el salvavidas" por algo.

Si queréis seguir en vuestra ilusión, adelante. Pero si quisiérais que alguien os leyera u considerase siquiera con un mínimo de respeto, deberíais tener un poco de respeto por vosotros mismos y llamar a las cosas por su nombre.

En España nunca hubo fascismo, fue sólo una capa de pintura que utilizó Franco para darle un estilo "moderno" (lo que se llevaba en Europa) a su régimen. Franco se cargó a todos los falangistas de España, incluido todo el partido, en los 4-5 años posteriores a la guerra civil.

Anònim ha dit...

i doncs, anònim 1..què era Franco?

Pep Farriol ha dit...

Com sempre ha de sortir el que en sap més que ningú. L'autodidacta que s'ha format escoltant la COPE, veient Intereconomía o 13TV i llegint aquells grandiosos historiadors que són Pio Moa i César Vidal, referències mundials per a tots els estudiosos del tema.
A aquest estat que en diuen Espanya es el que més falta li fa una legislació contra el negacionisme, tipus alemany.
A veure senyor Anònim de les 12.13, digui'm quins avions, amb quines tripulacions i quina munició es van fer servir en els bombardejos.
Una pista: bombardeig de Granollers el dia 31 de maig de 1938 Aparells Savoia-Marchetti SM.79, tripulació Aviazione Legionaria.

Roger ha dit...

Vaya, vaya, Joe... tenim un senyor a qui el molesta més el títol del post que els 308 morts que van ocasionar els bombardejos feixistes a la comarca. Feixistes? Qui eren els feixistes?
Doncs, per començar, i com ha dit en Pep Farriol en la resposta precedent, tenint en compte que qui va bombardejar la població civil fou l'aviació italiana de Mussolini, una mica 'fascio' sí que seria la cosa.
A banda d'això, el règim franquista fou feixista? Franco va utilitzar el feixisme d'una forma instrumental? Això darrer, sens dubte. Com deia Víctor Alba, Franco era més un "espadón" vuitcentista que un feixista. Però d'aquí a eliminar-ne gairebé qualsevol rastre en l'estat franquista, mmmm... Permeteu que en dubti: la terminologia (Nuevo Estado, democràcia orgànica...), el paternalisme, el totalitarisme, el nacionalisme exacerbat, anticomunisme, antiliberalisme, rebuig de la democràcia, biologicisme, imperialisme cultural, superació de la lluita de classes... Ah, i l'autarquia, la División Azul i, fins i tot, el que alguns autors han anomenat "feixisme clerical". Sí, el nacionalcatolicisme.
En fi, una mica feixista sí que sona tot plegat. D'altra banda, tampoc sabia si contestar, perquè 1) ja ho ha fet de forma més que suficient en Pep i 2) els anònims em fan una mica de basarda.

Carles M. ha dit...

Va home va, quantes barbaritats hem de sentir més. Que "el holocausto no existe"? Jo cada dia al·lucino més... Vete a tu pueblo anònim!!