dissabte, 8 de novembre del 2008

Acte final del Correllengua 2008 a Perpinyà

Un any més, coincidint amb la signatura de l'ominós tractat dels Pirineus (7 de novembre de 1659), el Correllengua en curs arriba a a la seva fi a Perpinyà. Aquí us deixo l'article que ha fet per a l'ocasió l'activista nordcatalà Hervé Pi, membre fundador de l'associació catalanista Aire Nou de Bao, a la web de catnord.cat, en què de forma breu i contundent ens il·lustra sobre el resultat de la partició estatal de la nació catalana.

La data simbòlica del 7 de novembre, encara massa poc coneguda, és una Diada important. El 7 de novembre del 1659 representants del reialme de França i del reialme d'Espanya, van firmar un Tractat que havia de portar la pau en aquestes terres. El Tractat posava fi a la terrible guerra dels Trenta anys. Presentat així el fet podria semblar positiu i segurament que unes entitats i institucions pensaran celebrar el 2009 el 350è aniversari d'aquest tractat.

La realitat és més complexe, al Principat de Catalunya (històricament els Comtats del nord fan part del Principat) hi havia unes Corts sobiranes. El Tractat va ser negociat i firmat pels representants dels reis espanyol i francès sense consultar mai les Corts catalanes, ni tampoc els habitants dels territoris afectats. Aquest Tractat va partir Catalunya, va partir Cerdanya, va partir Molló i Prats de Molló, va partir famílies... entre dos reialmes.

Va resultar que durant anys els catalans dels Comtats annexats al reialme de França van resistir i conspirar contra els separatistes per a unir-se de nou al Principat. Les conseqüències d'aquesta resistència va ser desastrosa per Catalunya nord, els resistents van ser empresonats, torturats, assassinats... els seus béns confiscats, van ser tractats com ho eren els oposants al rei totpoderós de les hores.

Les conseqüències del Tractat dels Pirineus també van ser desastroses i ho són encara avui dia pel conjunt de la Nació. El Tractat dels Pirineus va ser l'inici de la partició de Catalunya. El 1708 el País Valencià queia a mans del reialme d'Espanya i Catalunya va perdre-ho tot l'11 de Setembre del 1714.

Detallar aquí totes les conseqüències desastroses per Catalunya Nord del Tractat seria impossible. Resumirem explicant que el reialme de França no ha respectat mai el Tractat que ha redactar i firmat. El Tractat va donar els Comtats del nord a un rei absolutista, els usos i costums van ser menyspreats, l'economia maltractada, la llengua prohibida ...

Avui Catalunya nord és el departament més pobre de l'estat francès, avui tenim la darrera frontera d'Europa on dia rere dia podem veure policia amb mitralladores, avui Catalunya nord és l'únic territori de llengua catalana on la llengua no té cap oficialitat, on l'ús oficial de la llengua hi és encara prohibit.

El 2009 entitats i institucions podrien tenir ganes de celebrar l'aniversari d'aquest Tractat. Sols els pobles colonitzadors són capaços de celebrar els crims comesos. El 1959 el prefecte dels Pirineus Orientals tenia la intenció de celebrar els 300 anys del Tractat, el Josep Deloncle s'hi va oposar. El 2009 trobarem molts fills del Josep Deloncle si alguns s'atreveixen.