En aquests darrers dies la pràctica habitual que s'està utilitzant per desestabilitzar el govern d'Hugo Chávez és la pre-deslegitimació dels resultats.
Tan a dins com a fora de Veneçuela, a banda de la demagògia i el confusionisme tradicionals, el recurs consisteix en preparar el terreny no per a la victòria de l'opció de l'oposició, sinó tot el contrari: ens estan preparant per a l'endemà de l'enèssima victòria a les urnes de Chávez.
Tot plegat és ben senzill, però no dubto que és prou efectiu. Si resulta que els sondejos són negatius, si les protestes són nombroses i sorolloses, si el projecte de reforma constitucional és aberrant, totalitari i criminal, si Chávez monta una crisi amb Espanya i una amb Colòmbia perquè està nerviós, com pot ser que guanyi el sí. Doncs molt senzill, hi ha hagut frau.
Com ja ha anat demostrant al llarg de tots aquests anys de govern bolivarià, l'oposició antichavista té en cartera una tirallonga de mitjans per desallotjar del poder a Chávez. Cap per ara els ha funcionat: eleccions, referèndum revocatorio, cop d'estat, lock-out, etc. Faltava, doncs, una campanya ben planificada de deslegitimació, que ja comptava amb l'avantatge de tenir el terreny abonat de vuit anys de demonització sistemàtica.
Però, és clar, això té més efecte a l'exterior que a dins de casa mateix: aquí només arriben les execrables cròniques del corresponal dels addictes al "Porqué no te callas" de can Godó, l'impresentable Joaquim Ibarz; o les visions esbiaixades que ens ofereix puntualment cada migdia el TN de la Nostra (com assenyala Titot al seu bloc); a cap d'aquests paradigmes de la transparència informativa els he sentit a parlar dels més de 1600 observadors que participaran en el procés electoral, només que l'oposició crida a votar en massa per evitar el frau; cap d'ells ens ha explicat encara que Mark Weisbrot, director del Centre d'Investigació de Polítiques Econòmiques, organització no partidària que aplega diversos Nobels d'economia i professors d'aquesta disciplina, ha denunciat l'ús sistemàtic de mitjans d'engany a l'opinió pública (com ara enquestes fraudulentes), per tal de que els resultats apareguin ja amb una taca en la seva credibilitat i transparència (ho podeu veure aquí).
És evident, doncs, que si aquesta consulta per la reforma constitucional es produís a casa nostra, el no guanyaria per golejada; però ves per on, per sort o per desgràcia pels veneçolans, les urnes són a la República Bolivariana de Veneçuela i és allà on es decidirà el resultat, com ja es van decidir els resultats de les estratagemes opositores per fer caure un govern massa molest per molta gent, sobretot, de fora d'aquest país americà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada