dimecres, 6 de juny del 2007

El demà a Euskal Herria


Per enèssima vegada les esperances han estat frustrades a Euskal Herria i la pau no ha estat possible. Una vegada més.
El perquè del fracàs del procés de pau suposo que respon a moltes causes, atribuïbles als dos bàndols en la negociació. Es podria dir que el primer gest va venir, encara que pugui pesar a molta gent, de part d'ETA, que fou qui va declarar l'alto-el-foc indefinit; és evident que el gest més decidit de ruptura del procés també prové de l'organització armada, que és qui trenca l'alto-el-foc i, per tant, és el principal agent responsable de la ruptura. També és cert que en aquest any i mig es va produir un avís en forma d'atemptat a la Terminal 4 de l'aeroport espanyol de Barajas (Madrid) que va deixar dos morts i que pressumptament no trencava aquesta pausa en l'activitat armada etarra, tot transmetent-nos una profunda sensació de vergonya aliena per aquesta fina apreciació de la realitat per part de l'organització basca.
Des de l'altra banda, la del govern espanyol que presideix Rodríguez Zapatero, el que s'ha demostrat és una profunda manca de sentit d'estat per resoldre el problema (compartida amb el principal partit de l'oposició, el PP) fruit d'una actitud demoscòpica encarada només a la següent contesa electoral i als rèdits que una decisió o una altra pot tenir a les urnes. Zapatero ens ha demostrat, fruit d'aquesta patologia política tan comuna, que és un autèntic mentider; ja ho va demostrar amb la qüestió de l'Estatut de la Comunitat Autònoma Catalana, però aquell "estamos mejor que ayer y peor que mañana" del dia abans de l'atemptat de Barajas... home, què voleu que us digui.
L'escenografia del procés tampoc ha contribuït gaire a l'èxit de la negociació i, després de publicitar tant la parafernàlia del govern heroic que baixa a la cova terrorista, doncs tampoc és que s'hagin entès massa quins eren els avenços ni quines les concessions no ja cap a ETA, sinó cap a l'esquerra abertzale: ni acostament de presos, ni retorn a la legalitat per Batasuna, invenció d'una nova imputació per Ignacio De Juana Chaos, ANV, un partit que condemna la violència, no es pot presentar ni a tot el territori basc ni a totes les convocatòries electorals en curs... De debò això garantia la supervivència del procés?
Només ens queda esperar que la crida d'Otegi sigui escoltada, que tot és possible encara i que és per això que, del tot del tot, això potser no està perdut.

1 comentari:

Anònim ha dit...

mol bé andevant¡¡¡¡