diumenge, 23 de desembre del 2007

Parets no és Porto Alegre (per si algú s'ho pensava)

Llegeixo a Línia Vallès (ho he fet volent, ho confesso) el següent titular: "Més de 700 persones voten per la pista d'atletisme" (pàg. 23 del número 190 corresponent al 21 de desembre de 2007).
Aquest ha estat el resultat del procés de participació ciutadana en l'elaboració dels pressupostos municipals de Parets del Vallès de cara al 2008, del qual se'n destaca, per cert, l'elevat nombre de persones que s'hi han implicat (1149 segons dades oficials, les quals, en aquest cas, les prenc com a certes). Dels 25 milions d'euros de pressupost consolidat que administrarà (quina por) l'Ajuntament de Parets el 2008, una remesa de 300.000 euros (com a màxim) del capítol d'inversions es destina a les resolucions preses en el procés participatiu.
Em sembla que la magnitud del capital que es deixa al lliure albir de les paretanes i els paretans ofereix una idea nítida del caràcter d'explosió controlada que efectua des de fa dos anys el consistori de la nostra ínclita població que, tot sigui dit, no és l'únic que participa d'aquesta mena de facècia participativa que s'empesquen d'uns anys ençà alguns ajuntaments progressistes de per aquí a la vora. Sense anar gaire lluny, Lliçà d'Amunt en l'anterior legislatura (la present és per escagarrinar-s'hi), practicava una exposició pública consistent en retre comptes a la ciutadania anomenat Cara al Poble i algun procés de priorització inversora de diner públic municipal similar al de Parets. Pot haver-hi molt bona fe i molta voluntat d'oferir una gestió amb transparència, però no fotem, que la gent no es mama el dit i això no és Marinaleda!!
Aquesta detonació feta per artificiers municipals (digueu-ne tècnics, digueu-ne burocràcia brehzneviana) l'entenc, personalment, com una participació-trampa, absolutament induïda, un no-fos-cas com una casa de pagès. També vull recordar que l'ajuntament de Parets té una percepció peculiar de la participació ciutadana: des del Consistori s'ha dit que la nostra és la Festa Major més participativa de la comarca per la senzilla raó que al parc de la Linera hi van milers de persones que participen com a públic tot escoltant les orquestres de torn. El sentit del ridícul de l'equip de govern municipal és també força peculiar com es pot comprovar. Però de la Festa Major ja en parlarem quan sigui l'hora.
El procés del que parlàvem consisteix en el següent: reunió d'assemblees que presenten i prioritzen 6 propostes (tres referents a espai públic i tres més sobre millora d'equipaments municipals), de les quals es fa una tria global de 12 que, al seu torn, es prioritzaran en unes fitxes de votació. Per fer més entenedor el procés s'edita una guia que no us podeu perdre: "(...) totes i tots tenim l'oportunitat de ser corresponsables en la construcció i desenvolupament d'un territori", "(...) que cada cop més, la ciutadania s'impliqui activament en la construcció del projecte del nostre poble", "aquest any ens basarem en dos grans eixos", "és per això que les propostes haurien d'encaminar-se en...", "la inversió per fer-hi canvis hauria de permetre..."; totes aquestes són algunes de les frases de la guia que acaben de refermar l'esperit d'espontaneïtat i de poder popular que desprèn l'artefacte municipal que se'ns presenta.
En l'apartat dels resultats, res a dir davant d'una bacanal democràtica com aquesta. Només un apunt: "es valorarà que l'acció proposada beneficïi el màxim nombre de ciutadans" (aquí aquests progres paritaris s'han deixat les ciutadanes) és el que ens diuen a la guia. La pista d'atletisme ha vençut a l'arranjament de voreres i l'eliminació de barreres arquitectòniques, per exemple, però el poble tria, és un procés obert i espontani suposo. És dóna la casualitat que aquesta era una de les dues propostes amb un cost rodó de ni més ni menys que... 300.000 eurooooos!!
Només m'inquieta una altra cosa: qui va fer, comentar o prioritzar, o el que sigui, la proposta d'invertir en un suposat espai per a joves a Can Guasch, que és com una mena de ganxo per dir: ei col·legues (els progres sempre són molt col·legues) ens recordem de vosaltres? Gairebé ningú de l'Ateneu hi va participar i dubto molt que a hores d'ara ningú del nostre col·lectiu aposti per anar-hi, així que la cosa és com a mínim curiosa sense que vulgui dir que hi hagi cap jugada estranya pel mig. Senzillament em sorprèn una mica.
De fet, és com Parets i el seu Ajuntament: a cada dia que passa ja només em sorprèn una mica. A hores d'ara ja gairebé gens.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bo el comentari. Salutacions des de Lliki de Vall

Anònim ha dit...

La resposta a qui va prioritzar la proposta de Can Guasch és fàcil: es van fer 149 propostes referents a equipaments municipals, una d'aquestes 149 era la restauració de Can Guasch per a un ateneu que va fer algun iluminat que desconec.
Aquestes 149 propostes van passar pel filtre tècnic abans de prioritzar-se, i per aquestes casualitats de la vida, només 6 van superar el filtre tècnic i una d'aquestes va ser la de l'ateneu a Can Guasch.

La història és més llarga perquè un cop presentades les propostes que van passar el filtre tècnic a l'Assemblea de priorització, la proposta de la pista d'atletisme(guanyadora després) no estava present, com d'altres propostes com millorar la masia de Can Jornet o ampliar material de la biblioteca.
EL 95% dels participants que estaven a l'Assemblea de priorització anaven a votar unes propostes que no havien passat el filtre tècnic, la regidora de participació va donar "explicacions" i davant l'amenaça dels assistents a marxar i no votar res si no es posaven les propostes de la pista d'atletisme i la millora de Can Jornet, la regidora va cedir i les va incloure dins les possibles propostes a votar. I cla, les dos propostes més votades a l'assemblea de priorització van ser la pista d'atletisme i la millora de can jornet.

De totes les propostes d'equipaments municipals, només 6 passaven a la votació final que es podia fer per internet o per butlletes. Només cal que fem una simple resta, si de 8 propostes(2 afegides al final) n'havien de passar 6, i tenint en compte que hi havia algunes com arreglar la tapiseria de les cadires del casal d'avis i similars. És normal que la proposta de restaurar Can Guasch passés a la final. I pensa que perquè la gent es va queixar i va amenaçar de no votar sinó s'afegien ls 2 propostes, si no s'haguessin afegit les 6 propostes que van ser les úniques de 149 que van passar el filtre tècnic, haurien passat directament a la votació final. És molt trist
Jo em qüestiono el "filtre tècnic", o que la gent és idiota i no sap proposar, no ho sé.

Però fa dies que comentava amb la gent que un procés participatiu com el que fan no hauria de servir per a que la gent proposés arreglar voreres, soterrar contenidors o fer una pista d'atletisme que fa més de 10 anys que es demana. Aquestes coses ja s'haurien d'haver fet o s'haurien d'estar fent.
Un procés participatiu com el que hi ha, pot existir amb menys pressupost i hauria de ser per a propostes novedoses que fa la població, i no per tot el que no ha fet l'equip de govern en 12 anys.

Anònim ha dit...

el que es lamentable que la majoria de ciutadans de Parets no s´enteran de res, es un poble adormit¡¡¡¡Endevant

Roger ha dit...

Núria,
tu has seguit molt millor que jo aquest procés "participatiu" i em sembla que el que exposes encara clarifica més el que jo volia explicar.
Jo també vaig tenir converses en el mateix sentit que tu: hi ha propostes que resulta absurd incloure en un procés de priorització d'inversions, com per exemple arreglar voreres, etc. Això hauria de acure pel seu propi pes: un govern municipal no pot esperar que la gent li demani invertir en eliminar barreres arquitectòniques, perquè aleshores es fa una certa trampa amb aquests diners destinats a la participació ciutadana: són actuacions que ja haurien d'estar contemplades, com la resta de coses que, com tu bé dius, no ha fet l'equip de govern quan li pertocava.
Per altra part no crec que sigui problema dels diners que es destinen a la participació dels paretans i paretanes (jo crec que se n'haurien de destinar més i tot), sinó que la gent potser no està prou madura per involucrar-se de forma seriosa en activitats d'aquest tipus, més enllà d'interessos particulars allunyades, lògicament, de l'interès general. Es pot fer d'altres maneres, amb més diners, de forma més directa i més sincera.
El que jo denuncio, bàsicament, és que els ajuntaments capitamejats per l'esquerra oficial d'aquest país ens venen gat per llebre, presentant iniciatives que pressumptament aprofundeixen en democràcia, però que, en realitat (i els filtres tècnincs en són una prova), no els suposa cap molèstia ni anivell qualitatiu ni quantitatiu.

Salut i gràcies pel teu comentari!!

Anònim ha dit...

Hola,
ja era hora de trobar algú que vegi que això de la democracia participativa és una enganyifa, no tan sols per les propostes de l'estil arreglar voreres, o altres coses que ja estan al programa electoral i per tan es "comprometen" a realitzar, cosa que és mentida ja que el casal de joves fa més de 12 anys que va als programes i encara no s'ha fet res... hi ha propstes que no s'hauiren ni de poder presentar.
EL sistema de filtres tècnics, que no em sembla malament, hauria de ser més transparent. I el fet que es saltin el propi sistema de escollir les propostes incloent propstes que no estan a la llista definitiva... tot plegat és molt trist, i es pot comprovar com hi ha certs lobbys de poder (escoltes i esport) que pel fet de moure uns quants vots s'els dona el que demanen, i aixi estan conents i calladets, és vergonyòs aquest sistema clienterar que des de sempre ha creat el PSOE tan a parets com a altres llocs. Només donen als seus... A part es pot veure a les assemblees els politics professionals fent de les seves i ciutadans d'una assemblea regatejant amb els d'una altre per tal que les seves propostes surtin endevant... tot plegat lamentable, poc transparent i de democràtic gens... el que no entenc és el tema de can guasch, que ja s'ho presentat el projecte a l'ajuntafems? com està el tema?

Anònim ha dit...

El concepte de participació ciutadana no l’he acabat d’entendre mai. Suggeriments, informació, opinions... total per a què? Quan ens pregunten sobre el que ells volen la participació és ben rebuda, ara! no mirem d’abordar altres temàtiques... perquè serem del tot ignorats! Aquests processos participatius els encapçala l’obligació de seguir un procés que ve dictat per la modernitat de la nostra societat. Sí home sí, allò de “tots som iguals”, només per això cal involucrar als ciutadans en la política de la participació. Deixant de banda un interès real pel que la ciutadania reclama.
Massa falera pel civisme i pel quedar bé tenen a l’Ajuntament. Prioritzen la “modernitat”, el ser “progres” com ja heu esmentat, a les necessitats reals que demanda el poble. Un espai per a joves? I ara! No interessa, encara no us en heu adonat? Malauradament no saben el bé que farien si a Parets d’una vegada per totes es donés peu a un espai social per a joves.
Els ciutadans i les ciutadanes de Parets hem assolit una mena de resignació i acceptació cap a tot que és massa. Sovint em recorda a la dels usuaris de renfe. Caràcter i tarannà català. Deu ser això!
Salut!